Het Vitaliteitsbeleid van Avebe

Net als in veel andere industriële bedrijven heeft Avebe te maken met een ouder wordende populatie.HR-manager Giena Klaassens: ‘Dan sta je dus voor een enorme uitdaging. Uit onderzoek blijkt dat het werkvermogen van deze groep met 25% afneemt als je niets doet aan vitaliteit, door de verhoging van de pensioenleeftijd moeten medewerkers langer doorwerken, en er worden door verdergaande automatisering steeds meer eisen aan hen gesteld. Daarnaast trekt de overheid zich steeds meer terug op het gebied van zorg en welzijn. Dan weet je dus dat er meer en meer wordt gevraagd van werkgever en werknemer.’

Bewustwording
Het is een gegeven dat bij onregelmatig werk, zoals dat gebruikelijk is in de industrie, er meer risico’s zijn, zowel op het gebied van veiligheid als van gezondheid. Door gebruik te maken van  anders roosteren of indelen van de ploegen kun je bepaalde risico’s reduceren. Belangrijker nog echter is het volgen van een gezonde leefstijl.

Voor dit laatste besloot Giena tot een unieke stap:  ‘Uitgangspunt voor Avebe was dat we ervan overtuigd zijn dat een betere vitaliteit leidt tot een betere productiviteit en welzijn. Dat is goed voor Avebe én voor onze medewerkers Maar wetende dat opgelegde verandering gedoemd is te mislukken, wilden we vooral bewustwording creëren en faciliteiten bieden om zelf aan vitaliteit te werken.’

Integrale aanpak
Dus schakelde Klaassens professor dr. Gertjan van Dijk van het Instituut voor Evolutionaire Levenswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen in om gezamenlijk te werken aan het vitaliteitsbeleid Vitaal op het werk en thuis.

Op basis van diverse wetenschappelijk onderzoeken en theorieën koos Gertjan van Dijk voor een integrale aanpak waarbij er aandacht wordt gegeven aan vier elementen: coaching, voeding, beweging en lichttherapie. Deze vier aandachtspunten moeten zorgen voor meer weerbaarheid, meer energie, een gezonder gewicht en een beter slaap-waakritme.

Van Dijk: ‘Vooral de samenhang tussen de verschillende elementen maakt dat er meer kan worden bereikt. Alleen afvallen heeft weinig effect als er ook niet meer beweging plaats vindt, of als stress geen aandacht krijgt.’

40 medewerkers van de locatie Foxhol, 12 in ploegendienst en 28 in dagdienst, deden mee aan een pilot, waarbij er basismetingen gedaan werden wat betreft dieet en stofwisseling, activiteit, en slaap. De resultaten van de metingen werden gebruikt voor voedings- en bewegingsadviezen op maat.

Na de pilot wordt het programma gefaseerd naar alle productie- en logistiekmedewerkers in ploegendiensten uitgerold.  Extra het vermelden waard hierbij is dat de aanpak niet alleen voor medewerkers werd afgetrapt, maar dat ook hun familie daarbij welkom was.  Zo wordt bewustwording naar een hoger plan getild.

De coöperatie Avebe U.A., opgericht in 1919, is een wereldwijd opererende onderneming die producten levert op basis van aardappelzetmeel en aardappeleiwit voor toepassingen in voeding, diervoeding, papier, bouw, textiel en kleefstoffen. Met een eigen veredelingsbedrijf, Averis Seeds, werkt Avebe aan de natuurlijke veredeling en ontwikkeling van aardappelrassen om zo te kunnen aansluiten bij de eigen innovatieve ambities, maar ook bij de wensen van de klant en de trends in de wereld.

Avebe heeft drie productielocaties in Nederland, Foxhol, Ter Apelkanaal en Gasselternijveen. Daarnaast heeft het bedrijf productielocaties in Duitsland en Zweden. Een wereldwijde salesorganisatie, met kantoren in onder meer Azië en Amerika, draagt zorg voor de verkoop van de Avebe producten. Het hoofdkantoor van het concern is gevestigd in Veendam. Tezamen werken bij Avebe zo’n 1.350 medewerkers. Er zijn circa 2.500 Duitse en Nederlandse aardappeltelers aangesloten bij de coöperatie.