WERKWISSELS

Binnen NPAL willen we deelnemende bedrijven de mogelijkheid bieden om personeel uit te wisselen. Dit kan zijn voor een korte periode om eens bij een andere bedrijf in de keuken te kijken, maar levert in enkele gevallen ook een duurzame samenwerking op. Altijd vanuit het perspectief om werknemers beter inzetbaar te houden, maar ook om talent langer aan onze regio te verbinden.

In 2016 zijn we gestart met het organiseren van werkwissels. Een uitwisselingsproject waarbij medewerkers van deelnemende bedrijven kennis en ervaring  uitwisselen met iemand die een zelfde soort functie heeft bij een ander bedrijf. Dit project is uitgevoerd in samenwerking met de HR Managers van het Cluster Duurzame Inzetbaarheid. De HR managers faciliteren de uitwisseling en bepalen samen met de medewerker voorafgaand aan de wissel het doel van het bezoek.

Het eerste jaar hebben bijna 90 medewerkers deelgenomen aan de werkwissels. Het initiatief had een grote groep mensen bereikt en wist blijkbaar enthousiasme op te wekken. We konden terugkijken op een succesvol project. In de afgelopen jaren hebben we daar een vervolg aan gegeven en hebben er weer een groot aantal wissels plaatsgevonden.

Het succes van de aanmeldingen zit grotendeels in de energie van de HR Managers en commitment van directieleden van de deelnemende bedrijven. Iedere medewerker mag drie voorkeursbedrijven opgeven waar hij of zij graag een bezoek aan zou willen brengen. In overleg met de gastbedrijven wordt bepaald hoeveel mensen zij kunnen ontvangen. Bijna alle medewerkers worden ingedeeld bij een bedrijf van hun eerste voorkeur. Ook hierin speelt de welwillendheid van de bedrijven om mensen te ontvangen een grote rol.

‘Verfrissend, leerzaam, spannend, nieuwe inzichten, informatief, motiverend, een aanrader!’

Reacties van deelnemers

Benieuwd hoe iemand met jouw functie bij een ander bedrijf zijn of haar werk uitvoert? Wil je graag kennis en ervaringen uitwisselen met iemand in een soortgelijke functie? Bij een werkwissel is het mogelijk om een dag(deel) mee te lopen bij één van de andere deelnemende bedrijven. Meedoen aan een werkwissel zorgt voor een unieke kans om bij een ander bedrijf in de keuken te kijken en hiervan te leren. Ook kan een werkwissel voor nieuwe inzichten zorgen en dus voor een frisse blik op de eigen werkzaamheden.

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zijn de werkwissels in 2020 voorlopig uitgesteld. 

Benieuwd welke bedrijven er in 2019 mee hebben gedaan? Klik voor het bedrijfsprofiel op onderstaande logo’s.

De Week van de Werkwissel is een spin-off van het werkwisselproject van Jan van Vondel, welke hij heeft opgezet tijdens zijn werkzame periode bij Philips.

Meer informatie:

Carlijn Veenhuis

veenhuis@npal.nl

06 135 856 23