World Class Management

De productie bedrijven in (Noord) Nederland hebben een aantal uitdagingen in vergelijking met concurrenten in andere landen/continenten, voornamelijk door de hogere arbeids- en energie-kosten. Door in de organisatie structureel te werken aan ambitieuze verbeteringen kunnen de nadelen van (Noord) Nederland veranderd worden in concurrentie positie voordelen.

Binnen het WCM-cluster werken we aan het efficiënter en effectiever maken van productie- en bedrijfsprocessen van de cluster leden. Uitstekend management heeft hier een grote invloed op. Door vanuit management optiek een continue verbeterstructuur en -cultuur vorm te geven gebaseerd op ‘best practices’ van de clusterleden en leerpunten uit andere industrieën of bedrijven.

We willen vanuit dit cluster deelnemende bedrijven stimuleren en helpen concrete verbetertrajecten op te starten en deze ook te verankeren in de organisatie.

INHOUDELIJK DESKUNDIGE Hero de Jager

Hero de Jager

Hero de Jager is sinds begin 2014 sitemanager bij Aliancys, het voormalige DSM Resins in Schoonebeek. Hier brengt hij het gedachtengoed in de praktijk dat hij in de jaren ervoor als Program Manager LEAN Six Sigma-transformations van DSM heeft opgebouwd. Twee elementen komen in zijn werkzaamheden steeds terug: afwisseling en passie voor verbeteren. De op LEAN gebaseerde wereldwijde continue verbeteraanpak voor DSM Resins heeft hem veel geleerd: succes is alleen mogelijk bij 100% support van het management; een duidelijk en consistent doel gelinkt aan de bedrijfsdoelstelling is essentieel; er moet ruimte zijn om te experimenteren; en tot slot, alle medewerkers moeten betrokken worden bij de ontwikkeling (zij hebben de kennis). Hero ondersteunt de verschillende stappen in het continu verbeterproces door een gerichte focus op de ‘waardestroom’ in de organisatie en door te streven naar perfecte processen. Deze aanpak wil hij ook graag binnen het WCM-cluster van NPAL delen.

DEELNEMERS

Aliancys (voorheen DSM Resins) Schoonebeek
Avebe Veendam
BASF Heerenveen
Frisia Zout Harlingen
Kisuma Chemicals Veendam
Lubrizol Advanced Materials Resin Delfzijl
Nedmag Industries Veendam
Siniat Delfzijl
Suiker Unie Hoogkerk
Teijin Aramid Emmen

PROGRAMMA

Het Jaarprogramma 2019 bestaat uit zeven plenaire bijeenkomsten. Elke bijeenkomst kunnen de deelnemers een casus en/of vraagstuk aan de orde stellen. Voor één bijeenkomst plannen we een bezoek aan een voorbeeldbedrijf buiten het cluster.

Thema's 2019:

  • Het Knostermodel introduceren, toepassen en verbeteren.
  • Management & Organisatie
  • Industrie 4.0
  • Nieuwe technologieën en organisatiewijzigingen
'Elke dag kleine verbeteringen levert in een jaar veel op.’
statement uit de Kaizen-aanpak voor productiviteitsverbetering

Meer informatie:

Auke Piet van der Meulen

06 506 707 87