Lean6Sigma 2018-08-06T09:01:49+00:00

LEAN6SIGMA

Bedrijfsprocessen optimaliseren en daarmee een duurzame verbetering van het bedrijfsresultaat realiseren bij de deelnemers, dat is de kern van dit cluster. Met behulp van Lean6Sigma worden bedrijfsproblemen beter en blijvend opgelost. Het terugverdieneffect van een Lean6Sigma-traject varieert, maar is altijd een veelvoud van de investering.

Lean6Sigma is een wereldwijd bewezen en toegepaste methodiek die een aantoonbare en duurzame verbetering van het bedrijfsresultaat oplevert. De methode combineert ‘lean manufacturing’ om verspillingen in tijd en materiaal te reduceren en een vlotte doorstroom te realiseren, met ‘6Sigma’ voor het streven naar een constante kwaliteit van de bedrijfsprocessen.

Het cluster Lean6Sigma bestaat vooral uit grotere MKB-bedrijven in de maakindustrie.

Programma

Met het Lean6Sigma cluster zullen we dit jaar aansluiting zoeken bij het QRM cluster. Het programma voor 2018 bestaat daardoor uit drie onderdelen:

-Drie plenaire bijeenkomsten met het Lean6Sigma cluster

-Drie plenaire bijeenkomsten samen met het QRM cluster

-Verschillende praktijkworkshops van een dag(deel) met Lean- en/of QRM thematiek

Vaste onderwerpen in het programma:

 • Smart Industry
 • Sociale Innovatie
 • In de Keten (QRM)

Keuzeworkshops:

 • Lean Basic Thinking
 • Value Stream Mapping
 • Gestructureerde Probleemaanpak
 • SMED
 • QRM Basics
 • QRM-analyse (o.a. Live Job Mapping)
 • Systeemdynamica
 • Houding en Gedrag voor Leidinggevenden

DEELNEMERS

Eekels Technology Emmen
Fortuin Dockum
Frisia Zout Harlingen
Johnson & Johnson Vision Groningen
Landustrie Sneek
Noord Nederlandse Draadindustrie Dokkum

INHOUDELIJK DESKUNDIGE
Mark-Peters-bewerkt

Mark Peters

Mark Peters is als technische bedrijfskundige (Universiteit Twente) ruim 20 jaar vanuit IJssel Technologie werkzaam als verbetermanager en projectmanager bij toonaangevende bedrijven in de Nederlandse industrie. Kenmerkend in zijn werk is de focus op het bereiken van zichtbare resultaten bij opdrachtgevers. Zichtbaar in werkplek, cijfers en in het enthousiasme van betrokken medewerkers. Mark is een zeer ervaren Lean6Sigma adviseur met oog voor andere concepten gericht op productiviteitsverbetering.
Zijn nieuwsgierigheid heeft hem inmiddels ook tot één van de gangmakers binnen IJssel Technologie gemaakt op het gebied van Smart Industry. Nieuwe technologieën die hiertoe gerekend worden kunnen heel goed gekoppeld worden aan leanprincipes om productiviteitsambities te versnellen. Voor NPAL was dit reden om Mark ook te vragen te helpen om het nieuwe cluster Smart Industry te ontwikkelen.

Lean kun je zien: stroomt de waarde naar de klant (flow), heeft iedere medewerker zicht op de voortgang van het systeem (visueel management) en wordt er continu verbeterd (lerende organisatie)?
Mark Peters, IJssel Technologie

Meer informatie:

Iris Overeem

06 835 940 84