Kisuma Chemicals bv

Kisuma Chemicals (Kisuma)  produceert tot 30.000 ton magnesiumhoudende producten per jaar in Veendam, die vanuit voorraad aan klanten over de hele wereld worden geleverd. Het bedrijf is een dochteronderneming van het Japanse Kyowa Chemical Industry, dat ook fabrieken heeft in Japan en China en verkoopkantoren in Singapore en Houston (VS). In 1997 besloten de Japanners hun eerste niet-Japanse vestiging op te richten in Noord-Nederland vanwege de aanwezigheid van zeer zuiver magnesiumchloride, de belangrijkste grondstof voor de producten van het bedrijf.

Hydrotalciet

Een van de belangrijkste producten voor Kisuma, synthetisch Hydrotalciet, wordt voornamelijk gebruikt als additief door de kunststof producerende en verwerkende industrie. De unieke en effectieve manier waarop Hydrotalciet anionen zoals chloride-ionen onschadelijk maakt, zorgt ervoor dat het materiaal zeer geschikt is voor gebruik als hittestabilisator in calcium-zink stabilisator systemen voor PVC. Deze systemen worden toegevoegd aan PVC omdat dit polymeer degradatie vertoont tijdens de verwerking bij verhoogde temperatuur. Hierbij komt zoutzuur (HCl) vrij wat de degradatie versnelt. De afgelopen twee decennia hebben deze systemen een opmars gemaakt ten koste van schadelijke loodhoudende stabilisatoren. Kisuma verkoopt producten geoptimaliseerd voor de PVC industrie onder de merknaam Alcamizer®.
Een andere belangrijke afzetmarkt voor Kisuma’s materialen is de polyolefinenindustrie. Hier wordt een Hydrotalciet onder de merknaam DHT-4A ® gebruikt om zure residuen die ontstaan tijdens katalytische polymerisatieprocessen te deactiveren. Zonder de toevoeging van een snufje Hydrotalciet zou er ernstige corrosieschade aan productie- en verwerkingsapparatuur ontstaan. Een ander product van Kisuma, Magnesium Hydroxide, wordt vooral gebruikt als minerale vlamvertrager in polypropeenkabels voor auto’s. De merknaam die het bedrijf voor dit product gebruikt is Kisuma® 5.

Veendam

Naast deze toepassingen heeft Kisuma een eigen R&D afdeling in Veendam die zich bezighoudt met de ontwikkeling van nieuwe producten en toepassingen. Men richt zich hierbij voornamelijk op Hydrotalcieten, vanwege de interessante eigenschappen van dit materiaal. Speerpunten hierbij zijn anti-corrosie in verf, lijmen en gewapend beton, katalysatoren en katalysatordragers, adsorbentia en encapsulatie van actieve substanties. De innovatiestrategie van Kisuma is gebaseerd op het aangaan van samenwerkingsverbanden. Zo neemt het bedrijf deel aan een project (STEPWISE) dat € 13 miljoen subsidie heeft ontvangen van de Europese Commissie. Dit geld zal door Kisuma en de acht andere partners worden gebruikt om een nieuwe technologie te demonstreren waarin een speciale Hydrotalciet wordt gebruikt om de CO2 uitstoot van de staalindustrie drastisch te verlagen en tegelijkertijd waterstof (H2) te produceren.

VACATURES

Kisuma Chemicals neemt deel aan het directeurenplatform en de clusters Veiligheid, Gezondheid & Milieu, Duurzame Inzetbaarheid en IT/OT Security.