Electric Glass Fiber NL

Electric Glass Fiber NL, B.V. (NEG) in Hoogezand produceert al 50 jaar glasvezel dat wordt gebruikt als versterkingsmateriaal in kunststoffen. Glasvezel versterkt kunststof (GVK) is licht, kan sterker zijn dan staal, is ongevoelig voor corrosie, heeft een hoge elektrische weerstand en is goed bestand tegen chemicaliën. Allemaal eigenschappen die ervoor zorgen dat glasvezel in een oneindige reeks van producten wordt toegepast. Een wereld zonder glasvezel is tegenwoordig ondenkbaar.

Glasvezel

In 1963 is de productie van glasvezel in Hoogezand opgestart. NEG is in de loop der jaren steeds verder gegroeid en is tegenwoordig in staat om met ongeveer 500 medewerkers en twee glasovens 75.000 ton glasvezel per jaar te produceren. Het proces om glasvezel te maken begint met het volledig geautomatiseerd mengen van de natuurlijke glasgrondstoffen zoals klei, zand en kalk. Ten behoeve van de glaskwaliteit en het smeltproces worden nog enkele andere grondstoffen toegevoegd. Vervolgens wordt het glas gesmolten in twee ovens bij een temperatuur van ca. 1600 oC. Daarna wordt op de spinnerij het glas tot draden getrokken, voorzien van een coating en op een pakket gewikkeld. De coating maakt interne verwerking mogelijk en zorgt bij de klant voor een goede hechting tussen glas en kunststof.


Eén glasdraad bestaat uit ongeveer 1200 filamenten met een doorsnede per filament van ca. 10 duizendste millimeter. De spinpakketten worden gedroogd of gaan nat naar de volgende bewerking. Daar worden ze verhakt tot glasvezelstukjes met een lengte van 3-12 mm en klaargemaakt voor verzending naar de klant.

Toepassingen

Glasvezel wordt als versterkingsmateriaal in een oneindig aantal producten toegepast. Sportartikelen, behuizingen van gereedschappen, transportmiddelen en windmolens vormen slechts een kleine greep uit het totale assortiment. Glasvezel uit Hoogezand, wordt voor een groot gedeelte gebruikt in de automobielindustrie. De gehakte glasvezel wordt onder druk gemengd met een thermoplastisch polymeer tot granulaat. Met granulaat worden vervolgens auto onderdelen geperst. Stijgende olieprijzen en regels op het gebied van milieu dwingen de autofabrikanten om  ‘op dieet te gaan’ en voertuigen steeds lichter te maken en zo de brandstofefficiëntie teverhogen. Ontwerpers willen met GVK de zwaardere stalen componenten vervangen.

Electric Glass Fiber NL, B.V. neemt deel aan het cluster Veiligheid, Gezondheid en Milieu.