Deze Best Practice is misschien ooit begonnen als een typisch “boys with toys” verhaal, maar resulteert uiteindelijk in een innovatieve toepassing op het gebied van inspecties. De aanleiding van deze Best Practice ligt in een zware hagelstorm die schade had veroorzaakt aan een aantal zonnepanelen. Omdat deze zo geschakeld zijn dat een heel veld geen energie meer produceert wanneer enkele panelen beschadigd zijn, werd er vaak gevraagd om meer panelen te vervangen dan werkelijk nodig. Dus hoe spoor je op een effectieve en relatief goedkope manier de beschadigde panelen op en breng je de schade in kaart, zodat je alleen deze panelen hoeft te en kunt vervangen? Met deze vraag gingen ze bij IJssel aan de slag. Het resultaat: een inspectiedrone.

Sinds april 2017 zijn er vier medewerkers die opgeleid zijn om de drone te besturen, waarbij een tweede persoon van het duo de inspectie uitvoert. De drone kan uitgerust worden met verschillende soorten camera’s, zodat er bijvoorbeeld hoge resolutiefoto’s gemaakt kunnen worden om schade vast te stellen, infrarood beelden om warmtelekken waar te nemen, en 3d-modellen te maken om bepaalde projecten voor te bereiden waarbij diepten en oppervlakten van belang zijn. De eerste twee worden op dit moment toegepast binnen IJssel voor verschillende inspecties.

Dus veel mogelijkheden en toepassingen, maar hoe vind je deze? Na de toepassing bij de inspectie van de zonnepanelen gooide IJssel het balletje op bij een aantal partijen, waarna Nedmag naar voren stapte met een mooie klus: elk jaar moest er een schoorsteen worden geïnspecteerd. Daarvoor was een hoogwerker nodig en twee medewerkers die in een bakje omhoog moesten om de boel van bovenaf te kunnen bekijken. De logistieke en praktische rompslomp die daarbij kwam kijken was behoorlijk groot voor zo’n relatief klein klusje. Zou dat ook niet gewoon kunnen met een drone? IJssel stuurde zijn drone eropaf, vloog over de schoorsteen en maakte hoge resolutiefoto’s van verschillende hoogten. En ook hier bleek, de verzamelde informatie diende als geschikte inspectie.

En wat brengt de toekomst? Jan-Willem Sietsema vertelt dat de drone niet meer terug is geweest in Drachten omdat het continu inspecties aan het uitvoeren is. Ergens is dat jammer, zegt Jan-Willem, maar in principe bedenken ze hier de initiële toepassing en zodra het in gebruik komt is het weer weg. Maar qua toepassingen wordt het duidelijk dat het hoofd van Jan-Willem nog vol ideeën zit: van inspecties binnen fabrieken voor aansluitpunten van leidingen, waarvoor normaliter de productie stilgelegd moet worden omdat het lastig bereikbaar is en onveilig om te inspecteren, kan een drone er gewoon tussendoor vliegen. Of het calculeren van diepten en oppervlakten om projecten voor te bereiden zonder bijvoorbeeld de kosten en onvoorspelbare omstandigheden die een mens in de weg kunnen zitten. Maar, geeft Jan-Willem aan, de echte uitdaging ligt erin om dit soort uitvindingen steeds meer op het equivalent in de natuur te doen lijken. Want kun je het laten functioneren als een vogel, dan pas blijft het interessant.